Čo robiť, keď dostaneme defekt na diaľnici?

Blog > Čo robiť, keď dostaneme defekt na diaľnici?

29.11.2015

Vymieňať pneumatiku na ceste, po ktorej nepretržite jazdia autá rýchlosťou až 130 km za hodinu, to je poriadny risk. Preto ak nemáte v blízkosti odpočívadlo, na ktorom by sme mohli problém pohodlne vyriešiť, riaďte sa nasledujúcimi bezpečnostnými zásadami. Ako prvé by ste mali odstaviť auto v plnohodnotnom odstavnom pruhu.

Pozor na zvodidlá

Hneď ako zastanete s autom v odstavnom pruhu, urobte všetko preto, aby ste spolucestujúcich dostali mimo zóny ohrozenia. Ideálne je, ak celá posádka vystúpi z vozidla a opustí diaľnicu prechodom za zvodidlá. Nezabudnite sa ale najskôr pozrieť, čo sa nachádza za zvodidlom.

Niekedy totiž môžete zastaviť aj na moste, kde sa za zvodidlom nenachádza zábradlie. A ako je známe, ľudia sa prirodzene chcú zachrániť pred rútiacim sa vozidlom práve skokom za zvodidlá, čo v noci pri zlej viditeľnosti a slabom preverení situácie môže znamenať aj veľkú tragédiu.

Reflexná vesta vám môže zachrániť život

Samozrejme, pri výstupe z auta si na seba bezpodmienečne nasaďte výstražnú vestu, aby vás okolie dokázalo dostatočne včas zbadať. Ide nielen o vašu bezpečnosť, ale aj povinnosť. Ďalej urobte všetko pre to, aby ste zabezpečili miesto odstavenia vozidla tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky. Umiestnite za vozidlo výstražný trojuholník, ktorý by mal na diaľnici byť vzdialený od vozidla približne 250 metrov. Zároveň zachovajte odstup od okraja vozovky vo vzdialenosti zhruba jedného metra.

Ak nemáte výstražnú vestu alebo výstražný trojuholník, poponáhlajte sa, musí byť v každom aute ako súčať povinnej výbavy, alebo si rovno kúpte nový bezpečnostny set. 

Bezpečnostný set č.3 - červená farba tašky

Bezpečnostný set č.4 - červená farba tašky

Výstaržná vesta

Výstražný toruholník

Pri defekte na ľavom kolese rezervu z auta nevyberajte

Ak ste dostali defekt na ľavom kolese a nemáte ako odísť z vášho jazdného pruhu, ani nepomýšľajte na to, že by ste z auta vybrali kľúč na skrutky kolies či zdvihák. Do opravy defektu sa rozhodne nepúšťajte. Treba vykonať všetky bezpečnostné úkony spomenuté vyššie a zavolať pomoc. V takomto prípade totiž defekt nemáte ako opraviť bez toho, aby ste nepracovali aj v pomalom jazdnom pruhu, čím by ste sa vystavili mimoriadnemu nebezpečenstvu.        

Problémová D-1 medzi Bratislavou a Trnavou

Ak sa vám, nebodaj, prihodí defekt na ceste D-1 medzi Bratislavou a Trnavou, len márne by ste tu hľadali plnohodnotný odstavný pruh. Namiesto neho tu existujú len odstavné plôšky. Situácia na tejto ceste je teda špeciálna. Defekt tu nikdy neopravujte. Zabezpečte miesto odstavenia vozidla, urýchlene opustite auto i diaľnicu a ihneď kontaktuje SOS Centrum Národnej diaľničnej spoločnosti na čísle 0800 100 007.

Čo robiť, ak prídete o puklice?

Najmä v zimnom období využívajú vodiči namiesto elektrónov klasické plechové disky, na ktorých majú neraz nasadené puklice. Naše cesty nás ale vedia nemilo prekvapiť veľkými výtlkmi, ktoré sú najčastejšou príčinou vzniku defektov, poškodenia diskov a neraz i celých náprav. Ak kvôli takejto nepríjemnej situácii prídete o puklice, ktoré robili vaše plechové disky krajšími, nemusíte si robiť ťažkú hlavu.

RUN 14

Všetky bežné i netradičné typy puklíc nájdete totiž v našom SGLcars e-shope. Za výhodnú cenu si tu môžete kúpiť puklice rôznych tvarov a veľkostí, ktoré nepochybne sadnú aj vášmu autu. Uvedomujeme si, že defekt či prípadné nové disky vás môžu vyjsť veľmi dosť draho, ušetrite preto aspoň výhodným nákupom puklíc. S puklicami z nášho e-shopu tak budete môcť i naďalej jazdiť štýlovo.

Tu si prezriete Puklice - kryty diskov

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars