Doprajte Vašej autobatérii dlhšie jazdy v zimných mesiacoch

Blog > Doprajte Vašej autobatérii dlhšie jazdy v zimných mesiacoch

26.01.2017

Štartovanie auta v teplotách hlboko pod 0°C nebýva jednoduché. Nízke teploty, okrem stuhnutia motorového oleja, majú na svedomí aj oslabený akumulátor. Po výdaji energie na naštartovanie vozidla je nevyhnutné, aby akumulátor získal toto potrebné množstvo späť. To je úlohou alternátora, ktorý nám počas jazdy dobije akumulátor na plnú kapacitu.

V mnohých prípadoch sa počas krátkej jazdy nestihne akumulátor dobiť na plnú kapacitu. Značnú spotrebu energie majú aj systémy, ktoré sú nevyhnutné pre samotnú prevádzku ako napr. osvetlenie, kúrenie, alarm atď. V prípade kratších jázd sa aj napriek úsporným opatreniam odberu energie pokojne môže stať, že motor ráno bez viditeľných problémov naštartuje, avšak na druhý, či tretí deň sa to už nepodarí, aj keď bude teplejšie. Pri každom vypnutí po krátkych trasách má akumulátor stále menej a menej energie, čím dochádza k jeho vybitiu. Ak úroveň nabitia klesne pod istú hodnotu, nielen že tým výrazne klesá jeho životnosť, ale navyše aj stratí schopnosť odolávať teplotám pod nulou. 

Riešenie je v podstate iba jedno. Absolútnym základom je samozrejme stopercentný technický stav najmä elektrickej sústavy. Pokiaľ to je čo i len trochu možné, je potrebné si jazdy rozumne naplánovať tak, aby sa ich čas predĺžil. Ak takáto možnosť nie je, odporúčame pripájať akumulátor na externý nabíjací zdroj, ktorý batériu dobije na plnú kapacitu.

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars