Dovolenka na štyroch kolesách ̶ pripravte sa

Blog > Dovolenka na štyroch kolesách ̶ pripravte sa

29.11.2015

Auto má byť v perfektnom stave neustále, no priznajme si, nie všetci vodiči sa tomuto názoru prispôsobujú. No pred dovolenkou by mala byť kontrola a sevis auta stopercentný. Dôležité je zistiť si presnú trasu kadiaľ pôjdete a všetky podrobnosti o nej, napríklad, aké sú diaľničné poplatky, poplatky za prejazd tunelom, mýta, dopravné predpisy a obmedzenia v krajinách, cez ktoré budete cestovať.

Čo skontrolovať pred dovolenkou

Letné gumy sú samozrejmosťou, takže o tom nemusíme hovoriť. Auto si pred dovolenkou vyžaduje prezretie všetkých náplní pod kapotou, takže skontrolujte:

  • Zmes do ostrekovačov

  • Chladiacu kvapalinu

  • Brzdovú kvapalinu

  • Olej

Ďalšie veci, ktoré si vyžadujú vašu kontrolu a zvládnete ju aj sami:

  • Tlak v pneumatikách  ̶  ak naložíte auto batožinou, zväčšíte váhu auta, a preto je potrebné dofúkať pneumatiky. Množstvo tlaku v pneumatike je pri každom aute individuálne. Informácie o hustote penumatík sú vo väčšine aút zapísané na šoférových dverách.

  • Rozvody  ̶  životnosť rozvodov je limitovaná, preto pred dovolenkou skontrolujte či ste neprekročili určené kilometre.

  • Svetlá  ̶  skontrolujte či svietia všetky svetlá na aute. Pri cestovaní v noci vám narobí problémy aj len jedna malá žiarovka, preto si na dovolenku so sebou zoberte náhradné,  tie sú súčasťou povinnej výbavy každého vodiča. Sklon svetlometov vám skontrolujú v servise.

  • Stierače a ostrekovače  ̶  máte pred sebou dlhú trasu a rôzne podnebie, preto buďte pripravený aj na dážď. Stierače musia stierať perfektne a hlavne nevŕzgať. Pri xenónových svetlometoch skontrolujte či fungujú ostrekovače predných svetiel.

  • Autobatéria  ̶  pokiaľ máte bezúdržbovú batériu, stačí skontrolovať farbu kontrolky. Ak  je zelená, všetko je v poriadku. Ak svieti na bielo, treba ju dobiť a čierna farba hovorí, že batéria je zlá. Ak máte údržbovú, skontrolujte rysku hladiny kyseliny vo vnútri.

  • Lekárnička a reflexné vesty  ̶  skontrolujte dátum expirácie na lekárničke a počet viest.

Okrem základných vecí, ktoré sme spomenuli, je dôležité mať v poriadku klimatizáciu a najmä brzdy, no tieto a ostatné časti auta prenechajte rukám odborníka v autoservise.

Slnečná clona  ̶   pomocník č.1

Slnečné clony sú výborní pomocníci, ktorí okrem toho, že tlmia nepríjemné slnečné lúče, vás ochránia aj pred UV žiarením. Sú dobrou ochranou proti akémukoľvek hmyzu, takže môžete mať otvorené okná a vetrať bez toho, aby vám dovnútra niečo vletelo. Takýmto spôsobom ochránite aj deti v aute pred uštipnutím.

Vyberte si slnečné clony pre vášho tátoša 

Strešný nosič  ̶  pomocník č. 2

Ak si chcete na dovolenku zobrať so sebou bicykle alebo lyže, zadovážte si nosič bicyklov na auto. SGLcars vám ponúkajú nosiče, ktoré sú vybavené rýchloupínacou funkciou a ich montáž zvládne každý. Vaše veci prepravíte bez bloblémov aj pri dlhom a náročnom cestovaní. Výhodou strešných nosičov je, že váš priestor vo vnútri auta zostane voľný a pokiaľ máte menšie vozidlo, už sa nemusíte obmedzovať a cestovať bez bicyklov, lyží a iných športových potrieb. Na strešný nosič si môžete upevniť autobox a prevážať v ňom batožinu.

 V našom eshope nájde strešné nosiče pre všetky autá

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars