Jarná údržba vozidla, ktorú zvládnete sami

Blog > Jarná údržba vozidla, ktorú zvládnete sami

29.11.2015

01

V dnešnej dobe sa už takmer nemôžete dotknúť „vnútorností“ vášho auta bez využitia profesionálneho servisu. Ešte stále je však možné spraviť si základný servis vo vlastnej réžii. Nie je to až taká veda a zvládne to (takmer) každý.

Výmena oleja pre dlhší život motora

Stav motorového oleja patrí medzi najdôležitejšie kontroly. Vďaka oleju beží motor hladko, znižuje opotrebovávanie pohyblivých častí a odďaľuje starnutie motora. Vo všeobecnosti je najlepšie vymeniť olej po najazdení 10 - 15 tisíc km alebo raz ročne. Všetko závisí od výrobcu oleja, vonkajších podmienok a spôsobu jazdy. Hladinu oleja kontrolujeme zastudena pomocou mierky, ideálne by mala dosahovať hornú hranicu.

Teplo a korózia, nepriatelia vášho miláčika

Chladiaca kvapalina, alebo tiež nemrznúca zmes, chladí a ochraňuje motor. Hladinu môžeme jednoducho skontrolovať v expanznej nádobke v priestore motora. Pri dolievaní platí pravidlo ako pri motorovom oleji, teda dopĺňanie zastudena. Existujú dva základné druhy chladiacej kvapaliny, G11 (modrozelená) a G12 (ružová). Vzhľadom na to, že sú vyrobené na rozdielnej chemickej báze, neodporúča sa ich vzájomné miešanie.

Dobrý a bezpečný výhľad vďaka funkčným stieračom

Suchá zima spolu so slnečným žiarením a soľou z cesty vie poriadne zničiť stierače a znemožniť tak dobrý rozhľad počas jazdy. Zhoršenie výhľadu môže mať ohrozujúce následky pre posádku auta, ako aj okolie. Ak sú gumové lišty stierača poškodené, zotierajú čelné sklo len čiastočne, alebo pískajú či vŕzgajú, neriskujte. Kúpou nových stieračov získate pohodlie, bezpečnosť a bezstarostnú jazdu aj v nepriaznivom počasí. Takže nezabudnite skontrolovať stierače.

Povinná výbava - pretože nikdy nevieš

Nikto to nechce zažiť, no je lepšie byť pripravený. Krízovú situáciu, haváriu či nehodu zvládnete oveľa lepšie, ak budete mať po ruke všetko, čo treba. Najdôležitejšou súčasťou povinnej výbavy osobného vozidla je autolekárnička s kartou prvej pomoci. Dajte si však pozor na dátum expirácie. Taktiež nezabúdajte na jeden náhradný kus z každého druhu poistky aj žiarovky vonkajšieho osvetlenia a signalizácie. 

Nezabúdajte na filtre

Výmena palivového a olejového filtra je pri modernejších typoch áut zložitejší proces, no vzduchový a peľový filter si viete na väčšine áut vymeniť sami. Vzduchový filter môže pri zanesení zvýšiť spotrebu motora, peľový zasa znižuje účinnosť klimatizácie a komfort v aute najmä pre alergikov. Investícia do oboch filtrov sa vám niekoľkonásobne vráti.

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars