Osvetlenie automobilov: ktorý typ svieti najlepšie?

Blog > Osvetlenie automobilov: ktorý typ svieti najlepšie?

24.07.2017

Moderná doba prináša moderné riešenia. Kedysi jedinú možnosť osvetlenia vozidiel, halogénové žiarovky, postupne nahrádzajú nové typy. Okrem xenónov sú to napr. LED-kové svetlá, rôzne laserové varianty, a ktovie, aké nás ešte čakajú. Svetlá sa pritom merajú silou lumenov. Viete, ktoré svetlá svietia najlepšie a aké sú ich výhody a nevýhody?

Halogénové žiarovky určite zmiznú

V lacnejších alebo starších autách sú halogénové žiarovky ešte stále dosť rozšírené. Je však viac než isté, že nie na dlhú dobu. Hoci klasické žiarovky boli na bežné použitie Európskou úniou už dávno zakázané, v autách majú stále svoje pevné miesto, a to ešte zopár rokov. Je to najmä kvôli pohodliu pri ich výmenách a ušetreniu nákladov automobilky.

Akú žiarovku do vášho auta kúpiť, zistíte jednoducho: pozrite sa, aký kód je na nej napísaný alebo podľa počtu konektorov (nožičiek). Halogénová žiarovka H1 obsahuje 1 konektor, H4 obsahuje 3 konektory a H7 obsahuje 2 konektory. Nezabudnite, že musia byť určené do osobného vozidla, mali by byť teda 12V a 55W príkon. Najpoužívanejšie halogénové žiarovky poznáme:

H1 je jednovláknová halogénová žiarovka používaná najmä v predných svetlometoch.

H3 je jednovláknová halogénová žiarovka používaná najmä v predných hmlových svetlách, obsahuje jeden kontakt s káblom.

H4 je dvojvláknová halogénová žiarovka používaná v predných svetlometoch, najmä pri starších vozidlách.

H7 je najpoužívanejšia jednovláknová halogénová žiarovka používaná v predných svetlometoch.

Skontrolujte pre istotu aj to, ako žiarovka vyzerá v obale a ako vyzerajú jej vlákna, musia byť kolmé. Pri podozrení, že žiarovka nie je v poriadku, siahnite po druhom kúsku. Bežné halogénové žiarovky majú životnosť iba 300 - 400 hodín, čo naozaj nie je veľa.

Medzi hlavné výhody halogénových žiaroviek patrí jednoduchá výmena (ak to dovoľuje motorový priestor) a tiež cena. Žiarovky typu H7 kúpite totiž pokojne aj za 1,5€, navyše ich nájdete vo väčšine autoeshopov, železiarstiev alebo rôznych hobby obchodoch. Ich nevýhodou je však slabá svietivosť, aj keď popredný výrobcovia ponúkajú halogénové žiarovky so zvýšenou svietivosťou. Kto raz totiž vyskúšal xenónovú výbojku alebo LED-ku, k halogénom sa bude vracať iba veľmi ťažko. 

Xenónové svetlomety: sú najlepšie?

Dlhé roky si xenónové (resp. bi-xenónové) svetlomety hľadali cestu do čoraz viac automobilových tried. Najprv ste ich mohli nájsť len na tých najdrahších automobiloch, postupne sa ale pretlačili zo značiek ako Mercedes Benz, Audi alebo BMW, aj do Fordov, Kií alebo vozidiel Škoda. Ich životnosť je až 2.500 hodín, čo je výrazne viac než pri halogénových žiarovkách. Ak máte vo vozidle halogénové žiarovky, v našej ponuke nájdete prestavbu z halogénových svetiel na xenónové výbojky.

Hoci moderné bi-xenónové svetlomety (bi znamená, že xenón svieti aj v rámci diaľkových svetiel) svietia naozaj ukážkovo, majú aj svoje nevýhody. Sem patrí napr. u väčšiny modelov nemôžnosť domácej výmeny, a to najmä kvôli vysokému napätiu, ktoré sa tu nachádza. S výbojkami je potrebné manipulovať extrémne opatrne, a to aj kvôli obsahu ortuti, ktorý v nich má svoje miesto.

Bixenóny sa musia pravidelne udržiavať čisté, čo majú na starosti vysoko-tlakové trysky ostrekovačov. Ak svetlomet nie je vyčistený, svetlo sa môže lámať tak, že bude osvetlovať účastníkov cestnej premávky.

Najčastejšie používané xenónové výbojky poznáme: D2R, D1S, D2S, D3S, D4S.

LED svetlá a ich špecifikácia

Čoraz viac automobilov ma v sebe zabudované LED svetlá. Tie sú známe svojou dlhou výdržou. Bežné LED žiarovky v domácnostiach vydržia aj niekoľko rokov. V tých automobilových sa však nachádza množstvo malých dielikov a súčastí, čo dáva vzniknúť pochybnostiam o ich výdrži.

Všetky svetlá sú však pred uvedením na trh poctivo testované a svietia podobne dobre ako ich bi-xenónový súrodenci.

Najpoužívanejšie LED diódy sú bezpochyby v parkovacích svetlách (obvykle T10), v osvetlení ŠPZ (T10 alebo Sulfit) a interiéri (T10 alebo Sulfit).

Aj laserové svetlá majú svoje výhody

Laser má najväčšiu výhodu najmä v dĺžke, do ktorej dosvieti: udáva sa až 600m, čo je naozaj úctyhodná hodnota. Laserové svetlá zároveň vyzerajú monumentálne a nebezpečne, z čoho aktívne ťažia dizajnéri vozidiel.

V budúcnosti sa bude šetriť

V budúcnosti bude hlavnou prioritou vyvinúť svetlá s čo najdlhšou životnosťou a najsilnejšou svietivosťou. Každý ušetrený Watt totiž znamená aj nižšiu spotrebu elektriny. Podľa toho, ako sa vývoj práve posúva, sa určite máme na čo tešiť.

V prípade overenia aké typy žiaroviek máte v automobile alebo rôznych otázok nás môžete kontaktovať cez online chat alebo TU.

Komentáre

  • Martin

    20.10.2021 06:51

    Dobry den, chcem sa spytat aky typ LED žiaroviek by ste mi odporucili namiesto halogenovych H7 stretavaciek a ci ak ich vymenim niesu potom problemi s legislativou u policie alebo na STK. Daju sa LED ziarovky kupit aj u vas na predajni alebo treba objednat..? Mam Hyundai i30 GD 2016 a ako kazdy Hyundai s halogenovymi svetlometmi slabo svieti , najmä v zimnych mesiacoch. Dakujem za odpoved
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars