Už dosť drahým servisom! Toto zvládnem sám! Diel 4. výmena pneumatík.

Blog > Už dosť drahým servisom! Toto zvládnem sám! Diel 4. výmena pneumatík.

05.12.2015

S nástupom teplých dní prichádza čas na sezónne prezutie pneumatík. Autoservisy praskajú vo švíkoch a prezutie všetkých kolies (vrátane poplatku za vyváženie, nové matice a pod.) vyjde na nemalú čiastku. Ako ich vymeniť a zimné uskladniť?

Výmena pneumatík súvisí s jednotlivými typmi obutia a výrazne sa odráža na bezpečnosti jazdy. Čas na výmenu zimných pneumatík nastáva ak priemerná denná teplota prekročí 10°C. Zimné pneumatiky fungujú pri teplejšom počasí pomerne dobre, no sú príliš hlučné a prehnane sa opotrebúvajú. Letné však môžu pri nižšej teplote zradiť a v prípade sneženia či ľadu, je ich použitie zakázané. Netreba sa preto unáhliť a prezúvať pri prvom náznaku oteplenia.

Výmenu obutých diskov zvládnete aj samostatne

Zmena pneumatík nie je zložitou záležitosťou, najmä v prípade, ak sú obe sady pneumatík obuté na samostatných diskoch. Vtedy je základom odmontovanie starých kolies a namontovanie nových. Ku kompletnému prezutiu sú potrebné 4ks letných pneu, kľúč na kolesá a zdvihák. Ak máme všetko potrebné, samotná výmena už taký problém nie je. Zdvihák nám automobil nadvihne do potrebnej výšky a kľúčom povolíme šróby na kolesách. Po výmene nezabudnite šróby poriadne dotiahnuť (nestrhnite však závit)! Skúšobnú jazdu absolvujte v nízkej rýchlosti a po pár kilometroch utiahnutie kolies skontrolujte.

V prípade, že vám niečo z uvedeného náradia chýba, pozrite si našu ponuku:

Zdviháky

Kľúč na kolesá

Pneumatiky a kolesá treba správne uskladniť

Pozornosť si zaslúži i uskladnenie pneumatík, ktoré by malo byť v suchej, tmavej a chladnej miestnosti. Samostatné pneumatiky treba uložiť nastojato vedľa seba, počas uskladnenia je dobré ich niekoľkokrát pretočiť, aby sa predišlo deformáciam. Obuté pneumatiky na diskoch je vhodné uskladniť nahustené na vhodný tlak, naležato naskladnené na sebe do "komína". Pri uskladnení pneumatík odporúčame použiť lesk na pneumatiky, ktorý pneumatiky zakonzervuje pred prirodzeným starnutím, dopraskaniu a pod. 

Obal na pneu

Lesk na pneu


Našli sme pre Vás inštruktážne video, kde si celú výmenu môžete lepšie predstaviť. Postup je tu veľmi dobre podrobne popísaný, pokiaľ však naďalej máte pochybnosti, potrebujete poradiť s výmenou alebo neviete aké náradie zakúpiť -> kontaktujte našu online podporu v pravom dolnom rohu stránky.
 

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars