Viete, aké žiarovky potrebuje Váš automobil?

Blog > Viete, aké žiarovky potrebuje Váš automobil?

05.12.2015

Viete, aké žiarovky potrebuje Váš automobil?

Svetlomety na osobných automobiloch plnia dôležitú funkciu nielen kvôli bezpečnosti, ale i z hľadiska dizajnu. Počas desaťročí vývoja sa z pôvodne prídavného príslušenstva stala pevná súčasť automobilového sveta. Oblasť automobilového osvetlenia je dnes mimoriadne bohatá. Svetlá na vozidlách majú rôzne veľkosti, farby, intenzity a využitie.

Halogénové žiarovky

Medzi halogénovými žiarovkami nájdeme množstvo typov, ktoré ponúkajú rôznu farbu i intenzitu. Najväčšou prednosťou halogénových žiaroviek je najmä výborná dostupnosť, jednoduchá výmena a nízka cena.

H1 je jednovláknová halogénová žiarovka používaná hlavne v predných svetlometoch.

H2 je jednovláknová halogénová žiarovka nie často používaná.

H3 je jednovláknová halogénová žiarovka používaná hlavne v predných hmlových svetlách, má jeden kontakt opatrený káblom.

H4 je najrozšírenejšia dvojvláknová halogénová žiarovka používaná v predných svetlometoch.

H7 je jednovláknová halogénová žiarovka používaná taktiež v predných svetlometoch.

Xenónové výbojky

Xenóny sú často spájané s drahými luxusnými autami, prípadne tuningovými špeciálmi. Ich hlavnou črtou je jasné biele svetlo, ktoré je už z diaľky ľahko identifikovateľné. Pri xenónových výbojkách je svetlo tvorené elektrickým výbojom medzi dvomi elektródami, ktoré sú uložené v sklenenej banke naplnej plynom, ortuťou a inými časticami. Táto konštrukcia zlepšuje odolnosť voči cestným otrasom a teda predlžuje životnosť celej výbojky.

V našej ponuke nájdete viac druhov xenónových výbojok: D2RD1SD2SD3SD4S   

LED diódy 

Použitie LED diód v hlavných svetlometoch je síce zakázané, ale stále môžu slúžiť na dekoratívne účely napr. osvetlenie ŠPZ, osvetlenie interiéru atď. Výhodou LED žiaroviek do auta je ich dlhá životnosť, ktorá je rádovo vyššia v porovnaní s halogénovými alebo xenónovými žiarovkami. LED žiarovky sú aj energeticky vysoko účinné, čiže tvoria minimum tepla a väčšinu spotrebovanej energie premenia na svetlo. LED žiarovky sa už bežne používajú ako náhrada klasických typov v smerovkách, obrysových svetlách alebo na denné svietenie.

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars