Vyberte pre dieťa tú správnu autosedačku

Blog > Vyberte pre dieťa tú správnu autosedačku

29.11.2015

Prečo je autosedačka taká dôležitá?


Niekto si nechá počas jazdy dieťa na kolenách a myslí si, že sa nič nemôže stať. To je ale veľmi nezodpovedné, pretože pri náraze by vám nepripútané dieťa doslovne vyletelo z rúk. Taktiež by ste mu mohli ublížiť svojou hmotnosťou. Autosedačka udrží dieťa pevne na sedadle a zníži tak pravdepodobnosť zranenia. Každý rodič by mal v tejto záležitosti pristupovať rozumne a postarať sa o bezpečnosť dieťaťa, ako sa len dá.

Autosedačka 9-36 Kg


Do akej sedačky vložiť najmenších?


V autosedačke by malo sedieť dieťa vysoké do 150 cm. Každé dieťa musí byť pripútané bezpečnostnými pásmi. Sedačku vyberajte na základe váhy dieťaťa a typu auta. Pre novorodencov do 13 kg je ideálne tzv. vajíčko. Pripomína skôr vaničku kočíka ako autosedačku. V aute ho uložte v protismere jazdy najlepšie na zadné sedadlo. Pokiaľ trváte na tom, aby ste dieťa viezli na mieste spolujazdca vpredu, vypnite funkciu airbagu.

Ďalšou skupinou sú autosedačky od 9 do 18 kg. Ideálnym riešením sú sedačky, ktoré sa dajú nastaviť podľa potrieb. Deťom prispôsobíte polohu sedačky, napríklad keď zaspí. Nemôžu chýbať ani bočnice pri hlave, ktoré pri náraze dieťa ochránia pred zranením. Pásy sa musia dať prispôsobiť centrálnym uťahovaním a nastaviť podľa výšky.


Ako autosedačku urobíme ešte bezpečnejšou?


Deti od 15 do 36 kg sa v autosedačke môžu pripútať 3-bodovým bezpečnostným pásom, ktorý sa nachádza v aute. Pokiaľ pás dieťa tlačí, navlečte naň ochranný návlek. Kvalitná sedačka by mala mať aj chrbtovú opierku. V niektorých autách sa nachádza zabezpečenie ISOFIX. Sú to vlastne uchytávacie oká pripevnené ku karosérii, do ktorých pripnete autosedačku. Toto opatrenie zabráni akémukoľvek nevhodnému pohybu.


Kúpiť podsedák alebo nie?


Často sa stretávame aj s podsedákmi, ktoré sú lacnejšie ako klasické autosedačky. Ich nevýhoda spočíva v tom, že nemajú chrbtovú opierku ani ochranné bočnice pri hlave a krku. Dieťa teda neochránia pred nárazom zboku. Počas jazdy by ste mali taktiež sledovať, či sa bezpečnostný pás neposunul bližšie ku krku dieťaťa. Takáto poloha by mohla byť preňho nebezpečná.

Pozrite si všetky autosedačky

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars