Už dosť drahým servisom! Toto zvládnem sám! Diel 2. výmena motorového oleja

Blog > Už dosť drahým servisom! Toto zvládnem sám! Diel 2. výmena motorového oleja

29.11.2015

Asi každému z vás sa niekedy stalo, že ste zverili výmenu oleja odborníkom a nestačili sa čudovať nad účtom, ktorý ste dostali. S nami sa vám to nestane!

Veľa značiek, rovnaký účel

Na trhu s automobilovými olejmi figuruje mnoho firiem, od tých najznámejších ako sú CASTROL, VALVOLINE, ELF či SHELL, až po tie menej bežné. Aký olej teda vybrať? Odborníci sa zhodujú, že na značke až tak nezáleží. Ide predovšetkým o normy a konkrétne špecifikácie.

Servisná kniha a návod k vozidlu

Najjednoduchšou možnosťou ako lacno nakúpiť olej je naštudovať si príslušenstvo k vozidlu. V návode spravidla vždy nájdeme, aký olej náš automobil potrebuje. Je však potrebné dať pozor na rôzne odporúčania automobiliek. Tie propagujú svoju partnerskú značku motorových olejov (napr. Renault - Elf, BMW - Castrol apod.). Nikdy neurobíte chybu, keď sa ich odporúčaním budete riadiť, máte však viac možností... Všimnite si predovšetkým dodatok v manuáli automobilu. Býva tu napísané niečo v tomto zmysle: "Odporúčame použiť olej XYZ, prípadne olej rovnakéj špecifikácie a normy". To je pre nás kľúčové.

Ako vyberať?

Keď opomenieme individuálne normy automobiliek (napr. VW norma, európske normy ACEA apod.), najdôležitejším faktorom výberu je tzv. viskózna trieda (napr. 10W-40, 5W-40...). Niektoré automobilky ponúkajú viac variantov, potom je len na majiteľovi akú vyberie. Ďalej nás bude samozrejme zaujímať syntetičnosť (syntetické, plne syntetické popr. Minerálne). Tieto informácie opäť poskytne výrobca automobilov. Syntetika vs. polosyntetika - zdá sa večný boj, v dnešnej dobe by sa dalo povedať, že je stále lepší olej plne syntetický. Preto väčšina motoristov (za predpokladu, že ho majú predpísaný) uprednostňuje práve ten.

Veľkou pomocou pre výber môžu byť tzv. Mazacie plány výrobcov, 7 najzákladnejších nájdete tu:
(kliknite na logo výrobcu a budete presmerovaný)

Ako objednať a koľko ušetrím?

Netreba dlho dumať nad tým, kde sa berú veľké čiastky za výmenu v servisoch. Každá takáto firma priráža (niekedy aj 100%) k nákupnej cene. Tento faktor sa dá veľmi ľahko eliminovať. Skúste sa zamerať na porovnanie značiek, vlastností a noriem olejov pomocou nášho online filtra. Samotná výmena zaberie servisu približne hodinu čistého času (prípady 4 hodinovéj výmeny a dvojnásobné ceny oleja nie sú ničím výnimočným, najmä ak na výmenu príde nežné pohlavie). Pri porovnaní nákladov môžete ušetriť aj polovičku, to už stojí za to!


Nemám návod k vozidlu ani servisné knihu

Nič sa nedeje, v pravom spodnom rohu kontaktuje našu kvalifikovanú online podporu. Radi vám pomôžeme s výberom a vyhľadáme potrebné informácie za vás.

Komentáre

Zatiaľ žiadne.
Navštívte našu predajňu v Trenčíne
SGL Cars

SGL Cars Trenčín - všetko pre vaše auto

Zlatovská 27
911 05 Trenčín - Zlatovce
Slovensko
Po - Pi: 09:00 - 17:00
So - Ne: Zatvorené
   2010 - 2024    SGL cars